Milieu


Binnen de Olympia Camping Group zien de de natuur als onze werkplek.
Een plek waar we zorgvuldig mee om willen gaan.
Daarom hanteren wij onze 'Groene Regels'.

Outdoor, survival of er gewoon eens op uit?
Let dan op de GROENE REGELS om zo min mogelijk sporen achter te laten.
Leave no trace! Take only pictures!

 

1] Denk altijd aan wat je achterlaat!
Ken je het gevoel op een plaats te zijn waar nog nooit iemand is geweest? Sporen van een voorganger zijn nooit leuk om te zien, of je nu loopt, fietst, paardrijdt, vaart of wat dan ook. Probeer dus bij alles wat je doet na te denken hoe het gebied er na jouw bezoek uitziet. Laat zo min mogelijk sporen na en neem niks mee dat in de natuur thuishoort! Het motto van de buitensporter is: Leave no trace, take only pictures.
2] Blijf op de paden!
Denk eens aan hoeveel planten je vertrapt en hoeveel dieren je op de vlucht jaagt als je buiten het pad 

gaat. Naast elkaar lopen maakt paden steeds breder en lelijker. Door het afsnijden van hoeken gaat steeds meer natuur naar de knoppen. Bandensporen blijven soms maanden zichtbaar in het bos! Blijf dus op de paden en kampeer alleen op de plaatsen waar dat is toegestaan.
3] Wees voorzichtig met vuur!
Een bosbrand kan razendsnel ontstaan, zeker ’s zomers in droge gebieden. Een sigarettenpeuk, lucifer of vonken van een kampvuur kunnen al voldoende zijn om een brand te veroorzaken. Wees dus voorzichtig! Houd bij het koken op een kampvuur volop water bij de hand, maak de grond goed nat en controleer of het vuur volledig gedoofd is.
4] Houd het water schoon!
Één druppeltje olie kan duizenden liters water verpesten. Let daarom op dat je geen olie of vet morst en dat je je pas ná het zwemmen insmeert met zonnebrandolie. Gooi afwaswater niet zo in een meertje of beek, maar sprenkel het over gras of struiken. Biologisch afbreekbare zeep is beter voor de natuur dan gewone zeep.Tip: vette pannen kun je vóór de afwas eerst met papier schoonvegen; vet papier brandt goed.

5] Wees zuinig met drinkwater!
Drinkwater is schaars in vele landen. Om extra water op te vangen worden grote stuwmeren aangelegd. Brede betonnen kanalen leiden het water naar de campings en hotels. Het landschap wordt er niet mooier op en de natuurlijke waterhuishouding in de bergen is in een zeer kwetsbaar evenwicht. Beperk het watergebruik waar je kunt door de kranen niet te laten lopen, kort te douchen en een druppelende kraan snel te (laten) maken.
6] Maak geen herrie!
Zo nu en dan zingen of een echo proberen is leuk, maar continu naar elkaar roepen is minder geslaagd. Bedenk dat de meeste dieren vluchten voor pratende en schreeuwende mensen. Je hoort 

en ziet veel meer vogels en andere dieren als je weinig geluid maakt. En laat de radio thuis als je de natuur ingaat.

7] Laat dieren met rust!
Wilde dieren zijn bang van mensen en honden; laat de hond dus liever thuis of aan de lijn. Bekijk dieren van een afstand; dichterbij sluipen jaagt ze alleen op de vlucht. Raak geen jonge dieren aan en sta niet te lang stil bij nesten; de ouders willen graag terug naar hun jong(en). Veel dieren zijn alleen ’s nachts actief; blijf daarom juist dan zoveel mogelijk weg uit het bos.

8] Wees aardig voor planten!
Planten kunnen niet vluchten; ze zijn weerloos. Pas daarom op dat je ze niet onnodig vertrapt. Sommige soorten zijn beschermd. Kijk eens op een poster welke dat zijn. Pluk andere bloemen alleen als er vele honderden van dezelfde soort staan. Graaf geen planten uit en breek of zaag geen levende takken af.
9] Ruim je rommel op!
Heb je ook zo’n hekel aan rommel in het bos of op het strand? Blikjes en flesjes blijven jaren zichtbaar; kauwgom doet er 20 jaar over om te verdwijnen, peuken, papiertjes en (sinaasappel)schillen vaak al maanden. Jaarlijks vervuilen vele tonnen afval de natuur. Neem daarom alles mee uit de natuur wat er niet hoort. En raap ook eens iets van een ander op; diegene die na jou komt zal je dankbaar zijn. Gescheiden inleveren van afval is natuurlijk het mooiste.....
10] Denk aan anderen!
Meestal ben je niet de enige in de natuur; er lopen, fietsen of varen meer mensen dan je denkt. Jouw luidruchtige gedrag kan hun leuke dag wel eens flink bederven. Dit geldt ook voor de mensen die in de buurt wonen; je bent te gast in hun land, zij hebben ervoor gezorgd dat het zo mooi is.
11] Houd je aan de spelregels!
Bordjes “verboden toegang” zijn niet leuk als je dáár net doorheen wilt, maar ze staan er niet voor niets. Misschien staan er wel heel zeldzame planten of komen er zeldzame dieren voor. Of de eigenaar wil simpelweg niet dat je over zijn land gaat. Jammer maar helaas; dan maar even omlopen of iets anders verzinnen.